marți, 17 martie 2009

Poveste auzita la radio

Copy-paste de pe vechiu blog

Emisiune de romantisme povestite in direct.... aproape de miezul noptii....

El ... sofer de camion ... accent usor moldovenesc... sintaxa de om sanatos de la tara....

Povesteste pe un ton usor speriat cum, de curand, s-a mutat la o alta firma, si aici a inceput sa aiba niste probleme cu sotia patronuui care.... ini mod inexplicabil pentru noi , ascultatorii, dar, probabil, perfect plauzibil pentru potentialii telespectatori ... a inceput sa il urmareasca, sa ii faca avansuri, etc etc.....

Si o da inainte pe acelasi ton speriat, marcat de nesiguranta, cum lui ii e frica, ca nu stie ce sa faca, cum sa o scoata la capat pentru ca.... pai.... ea l-a intalnit intr-o seara in Brasov intr-o statie de benzina... si ... i-a propus sa mearga la un hotel impreuna... si el pana la urma a acceptat dar... toata faza s-a intamplat la Sibiu unde au petrecut o noapte de dragoste cu foarte foarte multi nabadai.... in fine....

pana aici nu am inteles de ce era el asa speriat. dar partea buna abia acum incepe

El, saracutu' asa nevinovat si constrans foarte de insistentele ei nu a avut probleme sa performeze la nivel inalt toata noaptea ... la nivel inalt pentru el ... caci nu cunoastem calificativul obtinut in urma evaluarii ei.

A doua zi dimineata s-a gandit el sa ii ceara niste bani... cica avea probleme cu banca si, daca tot a avut ocazia, a cerut siu el asa... intr-o doara... vreo 2500 de Euro ... ca daca tot a prestat bine .... macar sa se aleaga cu ceva.

Si ce face femeia? ... Deschide geanta si ii da 2500 de Euro. Simplu! Dar daca tot a ajuns aici ii spune ca el trebuie sa fie disponibil in orice ora din zi si din noapte la apelul ei si sa presteze conform solicitarilor.

Si uite asa personaju nostru are probleme complexe. E suparat ... are impresia ca, la servici', colegii au inceput sa miroasa ceva.... ii mai e frica si de patron care e un tip cam violent ... ar vrea chiar sa se lase de munca daca tot e dispusa ea sa il intretina .... dar nu stie cum sa faca.... si toate astea pe acelasi ton incert, terorizat....

A! ... si apare intr-un final si cireasa de pe tort in povestea asta! Baiatu' nostru e suparat si pentru ca ... in noaptea aia de la Sibiu... ea i-a cerut sa faca ... si asa, si altfel si.... el - bietu ' de el - e crescut intr-o familie de oameni simpli .... parinti lui sunt adventisti ... la ei nu se fac lucruri din astea..... si ea ii cere ... si el nu prea ar vrea.....

La faza asta moderatorii insista foarte mult sa afle mai exact ce ii cere ea sa performeze si dupa inca vreo trei balbaieli telefonul se intrerupe.

Am scris toate astea pentru ca in toata situatia asta se vede foarte bine felul in care ne dezvoltam sistemul nostru de valori, judecata morala. Nu o sa intru aici in teoriile stiintifice, nu o sa expun paradigma lui Kohlberg.Pana la urma, oricat ar incerca psihologii, nu pot desena o teorema universal valabila a functionarii creierului uman ... diversitatea este una din calitatile noastre si de aici vine fascinatia pentru ceilalti. Fiecare suntem acelasi si total diferit.
Societatea incearca sa ne impuna niste reguli iar noi aderam la unele dintre ele in functie de interes personal. Sigur ca multi dintre noi chiar cred in Dumnezeu, cred in reguli, le respecta dar mai incalca pe ici pe colo cate una ... apoi alta ... apoi sistemul societal de reguli impuse si cu cel personal de reguli incalcate se impletesc in povesti de genul celei expuse mai sus. Si de aici vine o alta parte din farmecul vietii noastre.
In fine... sa revenim la povestea noastra de amoare.

Baiatu nostru reuseste sa fie in acelasi timp si moral si imorla conform standardelor predicate de societate. Nu mai intram acum in diferenta intre "ceea ce zice si ceea ce face popa".

tipu' e savuros:
  • Se culca pentru bani sii vrea sa isi faca din asta o meserie
  • Nu prea stie el cume cu iubirea, cu astea, cu sentimentele, nu prea a avut el din astea
  • E satisfacut de nabadaii sai, intr-un fel tare special e putin macho
Si totusi
  • Nu prea ii place starea asta de incertitudine
  • II e frica de faptul ca o sa il arate lumea cu degetu'
  • Adera la valorile traditionale in care a fost crescut mai ales pentru ca
  • Nu prea poate el sa perversioneze prin pat pentru ca "nu a fost crescut asa" si "la ei nu se fac lucruri din astea".

La un moment dat iti vine sa ii spui: "Baiete draga, daca tot te-ai apucat de o meserie, fa-o poana la capat. Perfectioneaza-te! Concurenta e mare sin in domeniul asta :D. Sau... daca nu... intoarce-te la manipularea covrigului si da-le incolo de femei cu pretentiile lor cu tot!" !!!

Dar noi nu putem sa spunem asta. Nuuuuuuuu!!! Noi suntem morali, avem atitudine, aderam la standarde etc. etc. etc.

Si totusi in povesti ca asta se cuibareste esenta firii omenesti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu